Fundacja Rozwoju Krajobrazu Kulturowego Dominium Łomnica została założona w roku 2004. Postawiła sobie za cel ochronę unikatowego krajobrazu kulturowego Kotliny Jeleniogórskiej. Jego ochrona połączona z zastosowaniem przyjaznego dla środowiska rolnictwa i odpowiedzialnej turystyki, może otwierać coraz to nowe gospodarcze perspektywy rozwoju dla mieszkańców i firm. Fundacja organizuje regularnie imprezy kulturalne i oferuje wiele aktywności edukacyjnych. Oferta edukacyjna koncentruje się głównie na grupach dziecięcych i młodzieżowych. W specjalnie dla tego celu wyposażonej kuchni szkoleniowej, tzw. Kuchni Ziemiańskiej, dzieci mogą zapoznać się ze znaczeniem zdrowego żywienia, na bazie tego, co oferuje nam przyroda. W Ogrodzie Kuchennym zapoznają się z tradycyjnymi odmianami warzyw i ziół, obserwują i wykonują samodzielnie drobne czynności ogrodnicze, poznają bogactwo gatunków, odmian i smaków, tego, co do niedawna jeszcze znaleźć można było w każdym wiejskim ogrodzie domowym. Poznają także sposób funkcjonowania gospodarstwa rolnego. Dzieci same gotują, pieką, majsterkują, głaszczą zwierzęta i wracają do domu z zupełnie innym poglądem na tradycyjny, wiejski sposób życia. Działaność ta ma na celu długofalowo zmienić świadomość, w kierunku bardziej odpowiedzialnego, zrównoważonego traktowania darów przyrody.

Centrum działalności Fundacji jest Folwark Łomnica, będący częścią "Muzeum Dolnośląskiego Dworu Pałac Łomnica". W zabytkowym Spichlerzu prezentowana jest wystawa o historii folwarków i majątków w Kotlinie Jeleniogórskiej. Odbywają się tu warsztaty dla dzieci i młodzieży. Regularnie, o każdej porze roku Fundacja organizuje duże kiermasze: Kiermasz Wiosenny, Piknik Lniany, Kiermasz Dożynkowy oraz Kiermasz Adwentowy. Wspomagają one rozwój regionalnych produktów, wiele lokalnych miniprzedsiębiorstw rozbudowąło swoją działalność dzięki naszym kiermaszom. Turystom oferujemy ich produkty przez cały rok w Sklepie Folwarcznym.
Fundacja dba również o ochronę tradycji społeczności wiejskich. Już od wielu lat orgaznizuje festiwal tradycji wielkanocnych pod nazwą Konkurs "Mała Wielkanoc".

Fundacja dba również o ochronę zabytków, które tworzą wizerunek krajobrazu kulturowego. Z tego względu wybrała jako jedno z głównych i długofalowych przedsięwzięć ratunek i odbudowę zrujnowanego Domu Modlitwy z Rząśnika w Łomnicy.

Fundacja Dominium Łomnica potrzebuje wciąż pomocy. Otrzymane środki przekazuje na realizację zadań programowych i z wdzięcznością przyjmuje wszelkie darowizny. Wpłaty na działalność stowarzyszenia można odliczać od podatku.