Dotacje unijne

Projekt realizowany przez Fundację Rozwoju Krajobrazu Kulturowego Dominium Łomnica obejmuje utworzenie nowoczesnego Muzeum Dworu Śląskiego w zabytkowym Dużym Pałacu w Łomnicy położonym w Łomnicy, przy ul. Karpnickiej 3. Pałac wpisany jest do rejestru zabytków pod nr rej. - 653/J z 27.08.1980, natomiast malowidła B/2426/4 z 12.11.2014. Projekt obejmuje realizację zadania: Kompleksowy remont i przebudowa Dużego Pałacu w Łomnicy wraz z niezbędnym wyposażeniem muzealnym.

Całkowita wartość projektu oszacowana została na kwotę 1 772 939,48 PLN, z czego dofinansowanie wynosi 1 153 131,36 PLN.

Celem projektu jest utworzenie na terenie Doliny Pałaców i Ogrodów atrakcyjnego miejsca, w którym zarówno lokalni mieszkańcy, jak i turyści będą mogli poznać historię regionu, sposób życia dawnych właścicieli i urzędników dworskich, zapoznać się z architekturą i wyposażeniem wnętrz. Muzeum umożliwi zwiedzającym swego rodzaju podróż w czasie do poprzednich epok.